X
X

Bulut Sunucu Paketlerimizde En İyi Fiyat ve Kaliteli Hizmet Sizleri Bekliyor! Hemen Git

X
X

قاعدة المعرفة

الصفحة الرئيسيةقاعدة المعرفةAlanadı (Domain)Domain ve Hosting Seçiminde Dikkat ...

Domain ve Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Domain ve Hosting Seçiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Web siteleri projelerinin temeli domain ile atılır, hosting ile inşaat yükselir. Hayatın her alanını etkisi altına alan internet sitelerinin kurulumunda domain ve hosting hayati önemdedir. Örneğin; bir e-ticaret sitesi altyapısı kurulurken doğru bir domain ve uygun bir hosting seçilmezse projenin başarısız olacağı öngörülebilir. Domain ve hosting seçerken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bu konuda yol gösterecektir.

Domain Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Domain, bir web sitesinin adıdır. İnternet tarayıcılarına yazılan site adreslerine “domain” adı verilir. Bir internet sitesi kurmak için ilk olarak ihtiyaç duyulan şey, sitenin ismi, yani domaindir. Bir kişi, firma veya kurum için alınacak domain seçerken dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır.

Domain firmaları aracılığı ile alınabilen domain için öncelikle bir isim belirlenmelidir (Örneğin; “ornek.com” gibi…). Belirlediğiniz ismi ilgili sorgulama alanında sorgulamak gerekir. Seçtiğiniz isim daha önce alınmışsa kullanılamayacağı belirtilecektir. Domain daha önce alınmışsa domain sahibinin izni dahilinde ilgili kişinin telefon numarası veya adresi gibi bilgiler görüntülenebilir.

Domain seçerken şu hususları göz önünde bulundurmak gerekir;

  • Türkçe karakter kullanmayın: Domain adı seçerken Türkçe karakter kullanılmamalıdır. Yani isim, “ı, ş, ü, ö” gibi harfler içermemelidir.
  • Domain uzun olmasın: İnternet kullanıcıları kısa, öz ve akılda kalıcı domainlere daha çok ilgi duyar. Ayrıca, Google başta olmak üzere bütün arama motorları kısa ve öz domainleri daha çok sever. Bir domainin söylendiği gibi yazılması her zaman tercih sebebi olmalıdır. Tire işareti bulunan, “v” veya “w” harfleri içeren veya peş peşe aynı harflerin geldiği isimler ideal değildir. Çünkü telaffuzu zordur ve açıklama yapmak gerekebilir. Yedi karakterden kısa domainler çok iyidir. Bu mümkün değilse domain uzunluğu 7-12 karakter olmalıdır.
  • Uzantı seçimi önemli: Domain adını belirledikten sonraki aşama internet adresi uzantısıdır. “.com” uzantısı, internette en popüler uzantıdır. “.net” ve “.org” uzantıları da diğer popüler uzantılardır. Ticari siteler için global anlamda en geçerli domain uzantısı “.com”dur. “.com.tr” ve “.net.tr” gibi uzantılar, Türkiye’de yaygındır. Bu sebeple Google Türkiye arama motorunda üst sıralarda çıkmaya yardımcı olur. Türkiye’de alınacak bir domainin “.com” uzantısı alınmışsa riskli bir durum ortaya çıkar. Aynı domainin “.com” uzantısını rakipler kullanabilir veya başka amaçlarla kullanılabilir.
  • Benzer isimleri ve domainleri de alın: Özellikle ticari işletmelerin domain alırken benzer/yakın isimleri ve aynı ismin farklı uzantılarını alması önerilmektedir. Örneğin; bir domainin “.com” uzantısı alınmışsa “.com.tr” uzantısı da alınmalıdır. Çünkü rakiplerin diğer uzantıyı alıp kullanması olasıdır. Mümkünse aynı domainin “.net” ve “.org” uzantılarının da alınması mantıklı olacaktır. Ayrıca, sınır ötesi e-ticaret yapan firmaların hedef ülkenin uzantılarını da alması yerinde olacaktır.
  • Kullanılmış domain almayın: Bazı domainler bir süre kullanıldıktan sonra boşa çıkabilir. Domain güzel bir isim olsa da daha önce kullanıldığı için hedef kitleye veya tüketicilere ulaşmak zor olabilir. Örneğin; güzel bir domainin “.com” uzantısının boş olması daha önce kullanıldığının bir işareti olabilir. Yine de ikinci el bir domain almanız gerekirse sitenin daha önce hangi amaçla kullanıldığı ve prestiji araştırılmalıdır.
  • Sosyal medyayı da düşünün: Artık sosyal medyasız bir internet sitesi adresi düşünülemiyor. Bu sebeple domain seçerken aynı ismin sosyal medya hesaplarının da müsait olmasına dikkat edin.

Hosting Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hosting, “barındırma” demektir. Web hosting, web sayfalarının yüksek performanslı bilgisayarlarda barındırılmasıdır. Hosting bilgisayarları, data centerlarda tutulur. Hosting seçimi, başarılı bir web sitesi projesi için hayati önemdedir. Hosting paketi, temel web sitesi ihtiyaçlarını karşıladığı gibi gelecekteki web sitesi hedeflerine de odaklanmalıdır. Siteye uygun özelliklerde seçilmeyen hostingler, proje kesintilerine ve ek maliyetlere yol açabilir. Bu sebeple web sitesi yazılımından içeriğine, hedef kitleden potansiyel kullanıcılara kadar birçok kriter ve faktör analiz edilmelidir.

Hosting seçerken temel olarak şu hususları göz önünde bulundurmak gerekir;

İşletim sistemi: Hostingin kullanılacağı platforma veya siteye göre Windows veya Linux işletim sistemlerinden biri seçilebilir. Bu iki işletim sistemi, farklı kodlama dili kullanır. “.ASP” veya “.ASPX” olarak yazılan web siteleri için Windows hosting; PHP olarak yazılanlar için ise Linux hosting seçilmelidir. ”.HTML” olarak yazılan web siteleri, Windows ve Linux işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir.

Hosting alanı: Web sitesinde kullanılan metinsel veya görsel içeriklerin saklandığı alan hosting alanıdır. Bu alanın genişliği, içerik ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Web sitesi sayfalarının sayısı ve görsel ve metinsel içeriklerin ne kadar olacağı gibi veriler, hosting alanı seçmekte belirleyici olacaktır. Hosting alanı seçilirken gelecekteki web sitesinin ihtiyaçları da göz önünde bulundurulmalıdır. Bununla birlikte hosting firmaları aracılığı ile paket yükselterek hosting alanı artırılabilir.

Hosting trafiği: Sitenin kullanıcı trafiği de hosting seçiminde önemlidir. Site içeriğinin boyutu arttıkça site trafiği de artabilmektedir. Sitenin hedef kitlesi ve aylık tahmini trafik gibi faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır. Sitenin trafiğini karşılamayan bir hosting seçilirse trafik kotası dolduğunda siteye erişim engellenir. Bu durumda sitede kesintiler otaya çıkar. Yüksek trafik kotası olan bir hosting paketine geçmek gerekir.

Veri tabanı: Sitenin verilerinin depolandığı alanlara “veri tabanı” denir. Web sitesine girenler için içerikler, bu veri tabanından çekilir. Bu şekilde düzenli veri akışı sağlanır. Veri tabanı, “MySQL” ve “MsSQL” olarak ikiye ayrılır. Veri tabanı seçiminde web sitesi yazılımı belirleyici rol oynar. Yazılımı “PHP” olan siteler için “MySQL”; “.ASP” veya “.ASPX” yazılımı olan siteler için de “MsSQL” özellikli hosting seçilmelidir.

Subdomain: Ana domainin altında oluşturulacak olan domainlere “subdomain” denir (Örneğin; sub123.ana123.com). Subdomain sayısı, web sitesi projesi kapsamına göre seçilmelidir. Hosting paketindeki subdomain sayısıyla web sitesi haritasındaki subdomain sayısı yeterli miktarda olmalıdır.

E-mail: Hosting paketindeki e-mail sayısı, potansiyel kullanıcı sayısına göre seçilmelidir. Yani hosting paketlerinin sunduğu mail adresi sayısına dikkat edilmelidir. 

لا يمكنك العثور على المعلومات التي تبحث عنها؟

إنشاء تذكرة دعم
هل وجدتها مفيدة؟
(97 مرات / 0 وجدها الأشخاص مفيدة)

---- Top