X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro

Bulut Sunucu Paketlerimizde En İyi Fiyat ve Kaliteli Hizmet Sizleri Bekliyor! Hemen Git

X
X

Lütfen Para Birimi Seçiniz

Türk Lirası $ US Dollar Euro

Bilgi Bankası

AnasayfaBilgi BankasıGenel KonularVDS (Virtual Dedicated Server) nedi...

VDS (Virtual Dedicated Server) nedir?

VDS, günümüzde sıkça duyduğumuz sunucu sanallaştırma kavramı ile ilişkilendirilmiş bir kısaltmadır. Virtual Dedicated Server, kelimelerinin baş harflerinden oluşmuştur. Türkçe karşılığı ise Sanal Adanmış(tahsis edilmiş) Sunucu (tam türkçe karşılığı olmasada) demektir. Kısaca sunucu kaynaklarının tamamen ayrılmış yani o iş için adanmış olduğunu belirtmektedir.

Bu yapıdaki sunucular günümüzde özellikle yakın zamanda Vmware firmasının sürekli geliştirmekte olduğu ESX Server yapısı ile çok daha sık kullanılır olmuştur. Bu yapıda Vmware ESX Server üzerinde ayrılan kaynaklar tamamen paylaşımsız(isteğe bağlı ama genelde) olarak bölünmekte ve oluşturulan sanal sunucuya dedicated(tahsis edilmekte) olarak atanmaktadır.

Bu yapı fiziksel bir sunucudan tamamen farksız, hatta birçok durumda fiziksel bir sunucuya göre çok daha üstündür. Yazılım olarak herhangi bir kısıtlama olmamakla beraber istediğiniz işletim sistemini kullanabilir ve bu işletim sistemleri üzerinde istediğiniz yazılımları çalıştırabilirsiniz. Oluşturulmuş olan fiziksel sanallaştırma platformunun kalitesi ile birlikte birçok dedicated sunucudan çok daha iyi performans alabilmeniz söz konusudur.

Mesela;

bizim kendi firmamız bünyesinde oluşturmuş olduğumuz 2 adet INTEL XEON 5420 serisi Quad-core işlemcili, 8 adet 2 GB DDR2 ECC FBD RAM’li, Toplamda 6 adet disk üzerinde 2 TB depolama alanı ile ciddi anlamda bir fiziksel yapı. Bu yapıyı Vmware ESX Server üzerinde şu şekilde görüyorsunuz; toplamda 2 x 4 x 2.5 GHZ = 20 GHZ işlemci, 16 GB RAM, 2 TB Disk. Bu yapı üzerinde 2.5 GHZ işlemci, 2 GB RAM’li ve 250 GB disk ile oluşturacağınız sunucu, P4 3.0 GHZ 2 GB RAM ve 250 GB diskli bir dedicated sunucudan daha iyi performans sağlamaktadır. Biz bunu müşterilerimize sunduğumuz VDS yapıdaki sunucularımızda gördük. Hatta nette bulabileceğiniz çeşitli benchmark sonuçlarına da gözattığınızda sonucu daha net görebilirsiniz.

Fakat piyasada önceden süregelen VPS yapıdaki sunucular ve bu sunucuların çeşitli işletmeciler tarafından çok aç gözlü bir pazarlama tekniği ile yüzlerce(aç gözlülüğü göstermek için biraz abartıldı) parçaya bölünerek satılmasından dolayı insanlarda sanal sunuculara karşı oluşan ön yargı çok ciddi boyutlara ulaşmış durumda hatta öyle ki tüm dünyada çok ciddi firmalar dahi sunucu sanallaştırmasına yönelirken, ülkemizde sanal sunuculara “tüh kaka!” diye yaklaşılıyor olması oldukça garip bir durum. Tabi buna ülkemizdeki firmaların bu tip yatırımlara sıcak bakmıyor oluşu ya da sanallaştırma konusundan bi haber oluşu da neden oluyor olabilir.

Konu biraz dağılmış olsa da, biraz toparlamak gerekirse ileride fiziksel dedicated sunucuların yerini sanal dedicated sunucular alacaktır.

Özellikle şu anda sunucu sanallaştırma konusundaki gelişmeleri göz önüne alırsak, fiziksel sunucular ile yapılması imkansız ya da çok zor olan birçok işlemi sanal sunucular üzerinde yapmak oldukça kolay, bu da sanal sunucuları çok daha kabul edilebilir kılıyor.

Mesela;

Vmware ESX Server’ın özelliklerinden olan DRS, Vmotion ve HA gibi özellikler, sunucu sanallaştırmayı biçilmiş kaftan haline getiriyor.

DRS (Distributed Resource Scheduler), birden çok Vmware ESX Server üzerindeki sanal sunucuları ESX Server’daki yükleri göz önüne alarak makinalar üzerine otomatik olarak dağıtması.

Vmotion, bir sanal sunucuyu herhangi bir ESX Server bir diğerine taşıyabilmesi.

HA (High Availability), birden çok Vmware ESX Server üzerindeki sanal sunucuları olası bir ESX Server arızalanması durumunda bir diğer ESX Server üzerine otomatik olarak taşıması.

Bu özellikler bir sunucuyu çok daha az kesinti ile sunmanızı, fiziksel sunucu kaynaklarınızı daha verimli kullanmanızı çok daha kolaylaştırıyor. Hatta Vmware’in yeni sunduğu özelliklerden biri olan DPM (Distributed Power Management) ile enerji verimliliğini de veri merkezinize taşıyabilirsiniz.

DPM (Distributed Power Management), birden çok Vmware ESX Server üzerindeki sanal sunucularda yüklerin düşmesi ile birlikte bu sanal sunucuları bir veya daha fazla ESX Server üzerine toplayıp diğer ESX Server’ları bekleme moduna alarak enerji tasarrufu sağlaması.

Bunların tamamını göz önüne aldığımızda sanal sunucuların oldukça yol almış olduğunu görebiliyoruz. Umarım bu yazım hala bu duruma önyargılı yaklaşanlara biraz olsun bir ışık olabilmiştir.

Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?

Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,

Bir Destek Talebi Oluşturun.
Faydalı Buldunuz mu?
(1457 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)

---- Top